NL EN FR DA

Een gezond binnenklimaat realiseren in kantoren, ziekenhuizen en scholen

De rol van klimaatbeheersing in verhouding tot het welbevinden van medewerkers

Een goed binnenklimaat op kantoren, ziekenhuizen en scholen draagt bewezen bij aan de verbetering van de productiviteit, verlaging van het ziekteverzuim en bevordert bovendien de werksfeer. Aspecten die van toepassing zijn bij een goed binnenklimaat zijn onder andere de individueel instelbare ruimtetemperatuur, lage luchtsnelheden, voldoende ventilatielucht, een goed verlichte werkplek en een goede akoestiek in de ruimte. In dit artikel vertellen we u meer over de rol van klimaatbeheersing in verhouding tot het welbevinden van medewerkers.

Het gaat om mensen

Het lijkt zo vanzelfsprekend; Medewerkers zijn in dienst van uw bedrijf en uw bedrijf zorgt voor de huisvesting van uw medewerkers. Maar bent u zich bewust van de kostenverdeling tussen de medewerkers en het kantoorgebouw? Personeelskosten vertegenwoordigen ongeveer 90% van de operationele kosten van een organisatie. Daartegenover maken huisvestingkosten (9%) en energiekosten (1%) maar een relatief klein deel uit van het totaal. Als het binnenklimaat in een kantoorgebouw voldoet aan het bouwbesluit of aanvullende richtlijnen, betekent dat nog niet dat iedereen daarmee tevreden is en optimaal kan presteren.

Er bestaat geen 'gemiddelde' mens

Bouwbesluit, normen en richtlijnen voor het binnenklimaat gaan meestal uit van de “gemiddelde mens” en geven minimale eisen. In het Arbobesluit staat beschreven dat werkgevers moeten voorkomen dat medewerkers last hebben van een te warme of te koude werkplek. Gezondheidsklachten moeten worden voorkomen en organisaties moeten ook aan een gezonde luchttoevoer voldoen. Ook staat er in het Bouwbesluit dat een organisatie moet voldoen aan bepaalde eisen voor isolatie, zonwering, luchtvochtigheid en luchtverversing.

In werkelijkheid is iedereen anders en bestaat er geen gemiddelde mens. Mensen zijn vaak kritischer over het binnenklimaat als er ook andere “problemen” zijn. Mensen worden beïnvloed door hun verwachtingen, cultuur, gezondheid, maar ook door hun relatie met hun leidinggevende, collega’s, ontspanningsmogelijkheden en nog veel meer. Een optimale werkomgeving is dus afhankelijk van het binnenklimaat in combinatie met de bedrijfscultuur. Daar gaat het om. Om mensen.

De invloed van temperatuur op een comfortabel binnenklimaat

De perceptie van thermisch comfort heeft een zeer belangrijke invloed op het welbehagen en de productiviteit van medewerkers. Voor een optimale productiviteit dient de heersende binnentemperatuur tussen de 20°C en de 25°C te liggen. De invloed van temperatuur op de fysieke toestand van mensen is heel belangrijk. Bij temperaturen onder 15°C vermindert, bij een zittend beroep, de doorbloeding van vingers en hierdoor de bewegingssnelheid van de vingers. Bij temperaturen boven 28°C ontstaan er problemen met het natuurlijk koelproces van het lichaam en worden de hersenen te warm. Met als gevolg een verlaagde productiviteit en een verhoogde kans op het nemen van verkeerde beslissingen.

Een besparing op personeelskosten

Een goed binnenklimaat draagt bij in het verhogen van de productiviteit, het verlagen van het ziekteverzuim en het risico op langdurige gezondheid gerelateerde klachten. Deze effectiviteitsslag kan, naast een gezondere situatie voor de werknemer, een aanzienlijke besparing opleveren op de personeelskosten binnen uw organisatie. Investeringen in het verbeteren van het binnenklimaat, zoals het installeren van een klimaatplafond, zijn daardoor uitermate rendabel. Het draagt niet alleen bij aan het bedrijfsresultaat, maar zeer zeker aan het welbehagen van je werknemer, collega en individu. Dat is pas winst!

Hoe kan er een optimaal binnenklimaat gecreëerd worden?

Hoe krijgt u nu dat gewenste binnenklimaat met een optimaal thermisch comfort, met goede akoestische eigenschappen, waarbij het lichtplan integraal is afgestemd en de welbevinding van de mens centraal staat? Wat kost een klimaatplafond en wat levert het op? Wat is de levensduur van het systeem en wat zijn de onderhoudskosten? Vele vragen waarbij wij u kunnen ondersteunen met onze jarenlange ervaring in binnenklimaat oplossingen en enthousiaste medewerkers. Welkom bij Inteco!

Meer van dit soort artikelen lezen?

Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank. Daar vindt u nog meer artikelen met betrekking tot de klimaatbranche. Denk hierbij aan artikelen over waterkwaliteit, vollast en deellast, geluidsabsorptie en geluidsiolatie, zuurstofdiffusiedichtheid en onze lean werkwijze.

Deze Inteco medewerkers vertellen u graag meer over dit onderwerp

Toine Vermeulen
Toine Vermeulen Verkoop en marketing Tendermanager +31(0)6 533 508 23 Meer weten over Toine