NL EN DA

Akoestisch plafond: afleiding door geluidsoverlast is verleden tijd

Wat zijn de voordelen van een akoestisch plafond?

Een akoestisch plafond is in elke situatie onmisbaar en draagt bij aan een comfortabele (werk)omgeving. De productiviteit kan hierdoor stijgen omdat men niet meer afgeleid wordt door geluidsoverlast. Bovendien heeft het een gunstig effect op de verstaanbaarheid van spraak. Een akoestisch plafond kan breed toegepast worden; denk aan kantoorruimtes, ziekenhuizen, vliegvelden, zwembaden, bedrijfs- en productiehallen of scholen. Als men deze akoestische voordelen combineert met de voordelen van een klimaatplafond dan krijgt u een systeem dat doeltreffend is in comfortbeleving in de breedste zin van het woord.

Wat is het verschil tussen geluidsabsorptie en geluidsisolatie bij een akoestisch klimaatplafond?

Op een werkplek wil je goed kunnen concenteren of juist ontspannen. Daarnaast wil je verstaanbaar zijn of juist andere goed verstaan. Om dit te realiseren is het van belang om de geluiden die in de ruimte wordt geproduceerd te dempen (=geluidsabsorptie) en geluidsoverdracht vanuit aangrenzende ruimtes, ook wel overspraak genoemd, te elimineren (=geluidsisolatie). Met een akoestisch (klimaat-)plafond is het mogelijk zowel geluidsabsorptie als geluidsisolatie te realiseren.

Geluidsabsorptie klimaatplafond:

Geluidsabsorptie is het verschijnsel dat geluidsenergie wordt omgezet in warmte. Het geluid ‘verdwijnt’ dan in het absorptiemateriaal. De druk probeert het materiaal te vervormen en dit kost energie. Geluidsabsorptie wordt ook geluiddemping genoemd.


Afhankelijk van het absorptievermogen van het materiaal, van de vrije doorlaat van de perforatie en van het klimaatelement, wordt een gedeelte van deze energie weer teruggekaatst in de ruimte. Het andere gedeelte wordt in de vorm van warmte in het materiaal opgeslagen. Goed absorberende materialen hebben een gemiddelde NRC waarde (Noise Reduction Coëfficient) die varieert tussen 0.85 en 1.0. Wanneer de NRC waarde op 1.0 uitkomt, noemen we dat het OR effect (Open Raam), 1.0 is vergelijkbaar met een raam dat openstaat. Hierin verdwijnt het geluid volledig en wordt er niets de ruimte in weerkaatst.


Indien er in een ruimte sprake is van een storende nagalm, dient de ruimte voorzien te worden van (extra) geluidsabsorberend materiaal door middel van akoestische plafondpanelen. Met een klimaatplafond zijn absorptiewaardes te realiseren van 0,70 tot 0,95. De panelen worden hiervoor geperforeerd en voorzien van een akoestische vlies of mineraalwolpakket.

Geluidsisolatie klimaatplafond:

Geluidsisolatie zorgt ervoor dat er geen geluid de ruimte in of uit kan. Geluidsisolatie ter voorkoming van geluidsoverdracht via het plafond (-plenum) naar een aangrenzende ruimte noemen we overlangsgeluidsisolatie of kortweg overlangsisolatie.


Hierbij onderscheiden we horizontale overlangsisolatie en verticale overlangsisolatie.


Horizontale overlangsisolatie:
Bij horizontale overlangsisolatie wordt de akoestische scheiding met het (klimaat-)plafond gerealiseerd.
Inteco voorziet in dat geval de panelen van een gips- of staalplaat op de rugzijde van de panelen. Daarnaast worden inbouwcomponenten akoestisch isolerend uitgevoerd, bijvoorbeeld met een (sus-)kap. Een klimaatplafond met horizontale overlangsgeluidsisolatie biedt maximale flexibiliteit voor het plaatsen van scheidingswanden. Deze kunnen namelijk onder het plafond worden gemonteerd zonder dat er ter voorkoming van overspraak akoestische schotten boven het plafond behoeven te worden aangebracht.


Verticale overlangsisolatie:
Bij verticale overlangsisolatie wordt de akoestische scheiding door de scheidingswand gerealiseerd, eventueel aangevuld met een akoestisch verticaal schot.
- In het eerste geval worden de scheidingswanden van vloer tot tegen de onderkant van het bouwkundige dek aangebracht. als de wand onder tegen het plafond wordt aangebracht.
- Als de scheidingswanden van vloer tot onderzijde plafond worden aangebracht worden er boven de scheidingswanden tussen plafond en bouwkundige dek additionele akoestische verticale schotten toegepast


Zowel bij horizontale als verticale overlangsgeluidsisolatie d.m.v. akoestische schotten is het van belang dat de scheidingswanden onder bandrasters worden gepositioneerd.

Wat is de gouden formule om de akoestiek te optimaliseren?

Zoals u kunt lezen, zijn er toch wel een aantal zaken die u dient te bekijken om tot een optimale akoestiek te komen. Onze adviseurs hebben ruim 25 jaar ervaring en kunnen u, uiteraard geheel vrijblijvend, een advies geven voor uw unieke situatie.

Ja, ik maak gebruik van een vrijblijvend advies

Wat is een klimaatplafond?

Een klimaatplafond is een (metalen) plafond voorzien van watervoerende elementen waardoor warm of koud water stroomt. Hierdoor ontstaat warmte of koelte door middel van straling en dit geeft een zeer comfortabel gevoel van de ruimte zonder bijvoorbeeld tochtklachten of droge lucht. Daarnaast kunt u door het opnemen van een akoestisch pakket, oftwel akoestische plafondpanelen,  de geluidsabsorptie en geluidsisolatie van een ruimte realiseren. Hierdoor blijven geluiden die in de ruimte worden geproduceerd gedempt en geluidsoverdracht vanuit aangrenzende ruimtes tegengehouden.

Lees meer over de werking van een klimaatplafond

Inteco - Comfort without Compromise

Al onze oplossingen hebben een centraal doel; het verbeteren van het binnenklimaat voor een optimaal comfort. Dit combineren we met esthetisch verantwoorde ontwerpen die naadloos integreren met de omgeving. Kwaliteit voert bij ons de boventoon. Dankzij onze eigen fabriek in Boxtel waar wij beschikken over een eigen R&D, engineering, productie en assemblage afdeling, kunnen wij zelf duurzame producten ontwikkelen die ons credo ‘comfort without compromise’ waarmaken.

Lees meer over Inteco

Bekijk nog meer artikelen uit de kennisbank

In de Inteco kennisbank hebben wij nog meer interessante artikelen voor u verzameld waar u altijd wat van opsteekt. Zo hebben we een artikel over waterkwaliteit, zuurstofdiffusiedichtheid, het verschil tussen vollast en deellast, strekmetaal en koven.

Ga naar de kennisbank