NL EN FR DK

De werking van een klimaatplafond

Energie uitwisseling op basis van straling - voor een comfortabel binnenklimaat

Als u op zoek bent naar een comfortabel binnenklimaat voor uw gebouw, dan bieden klimaatplafonds u alle mogelijkheden om dit te realiseren. Op deze pagina geven we u een uitleg over de werking van een klimaatplafond.

Een klimaatplafond is een zogenaamd afgiftesysteem waarmee een ruimte kan worden gekoeld en/of verwarmd.

De basis is een bouwkundig (metalen)plafond dat is voorzien van watervoerende klimaatelementen. In deze zogenoemde stralingspanelen wordt koud of warm water gevoerd naar gelang er in de ruimte behoefte is aan koeling of verwarming. De energie uitwisseling vindt voornamelijk plaats op basis van straling, hetgeen als zeer prettig wordt ervaren. Dit in tegenstelling tot zogenaamde all-air of convectieve systemen, zoals bijvoorbeeld ventilatorconvectoren of split-units, waarbij de energieoverdracht door middel van lucht plaatsvindt.

Bij klimaatplafonds wordt de luchttoevoer bepaald aan de hand van de behoefte aan verse lucht en niet door de benodigde koelcapaciteit. De luchtcirculatie in de ruimte is daardoor lager dan bij convectieve systemen en de kans op tochtverschijnselen minimaal. De temperatuur is per ruimte of regelgebied instelbaar. Afhankelijk van de ingestelde en gemeten temperatuur wordt een motorbediende klep aangestuurd die de watertoevoer naar het klimaatplafond regelt. De hoeveelheid water over het plafond bepaalt de capaciteit die het klimaatplafond levert en daarmee de temperatuur in de ruimte.

lees meer over de VOORDELEN van een klimaatplafond

Koeling met een convectief systeem --> Lucht als energiedrager

Koelcapaciteit geleverd door toevoer van veel koude lucht (tocht)
Veel plenumhoogte benodigd door grote luchtkanalen

Koeling o.b.v. straling met klimaatplafond –> Water als energiedrager

Koelcapaciteit geleverd door straling
(geen luchtbeweging = comfortabel)
Weinig plenumhoogte nodig door kleinere luchtkanalen
(minder lucht nodig)

Wat zijn de mogelijkheden?

Inteco heeft 3 type klimaatsystemen: een koperen, een kunststof diffusie-open en een kunststof diffusie-dicht klimaatsysteem. Deze zijn systemen zijn toepasbaar in de volgende typen plafonds:
- Metalen klimaatplafonds
- Strekmetalen klimaatplafonds
- Klimaatplafond eilanden
- Stucwerk klimaatplafonds

Lees meer over onze producten

De expertises van Inteco

Wilt u een klimaatoplossing met een -onderscheidend vermogen- dan ben u bij Inteco aan het juiste adres. De klimaatplafonds van Inteco worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd vanuit de Inteco R&D en productiefaciliteit in Boxtel. Daarnaast kunnen we bouwen op de jarenlange expertise van onze adviseurs op het gebied van renovatie, design en duurzaamheid. Al deze krachten samen stellen ons in staat om flexibel en creatief te kunnen anticiperen op uw maatwerk vraagstukken.

Lees meer over onze expertises

Benieuwd naar de projecten van Inteco?

Wij zorgen voor de complete plafondintegratie in het gebouwconcept. Wilt u een aantal voorbeelden zien van onze projecten?

Ga naar onze projectpagina

Wij staan voor u klaar!

Wilt u na het lezen van bovenstaande informatie uw eigen vraagstuk eens voorleggen aan onze adviseurs? Wilt u eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dat kan via mail of telefonisch. We kijken uit naar uw bericht!

Neem contact op met de adviseurs van Inteco

Bekijk nog meer artikelen uit de kennisbank

In de Inteco kennisbank hebben wij nog meer interessante artikelen voor u verzameld waar u altijd wat van opsteekt. Zo hebben we een artikel over zuurstofdiffusiedichtheid, akoestische optimalisatie, koven, waterkwaliteit, vollast- en deellast...en er komen iedere maand interessante onderwerpen bij. Informatie delen = kennis vermenigvuldigen!

ga naar de kennisbank