NL EN FR DA

Hoe werkt een klimaatplafond en wat zijn de voordelen?

Een klimaatplafond is een bouwkundig (metalen)plafond voorzien van watervoerende elementen waardoor warm of koud water stroomt waardoor het volledige plafond oppervlakte fungeert als een afgifte systeem. Hierdoor ontstaat plafondverwarming- of koeling door middel van straling. Dit geeft een zeer comfortabel binnenklimaat en optimale klimaatbeheersing. Met een klimaatplafond zijn ruimtes energiezuinig, aangenaam, stil en tochtvrij te koelen én te verwarmen.

Op deze pagina gaan we nader in op de werking van dit unieke product en zetten we de voordelen voor u op een rijtje.

De werking van een klimaatplafond

De basis is een bouwkundig (metalen)plafond voorzien van watervoerende klimaatelementen (meanders). In deze zogenoemde stralingspanelen stroomt koud of warm water waardoor het volledige plafond oppervlakte fungeert als een afgifte systeem.

In de praktijk betekent dit dat de warme lucht stijgt naar het plafond en wordt gekoeld door het koude klimaatsysteem oftewel stralingspaneel. Hierdoor ontstaat er in de ruimte een prettige en gelijkmatige temperatuur. Door warm water door het koelplafond te laten stromen kunt u een kantoor ook verwarmen. De energie uitwisseling vindt dan voornamelijk plaats op basis van straling. Dit is erg comfortabel omdat er geen transportmedium zoals lucht nodig is. Dit in tegenstelling tot traditionele systemen zoals bijvoorbeeld ventilatorconvectoren en airco’s, waarbij de energieoverdracht door middel van (geforceerde) warme of koude lucht plaatsvindt. Hierdoor ontstaat tocht en geluidsoverlast. Aangezien het bij klimaatplafonds volstaat te werken met kleinere luchtkanalen, omdat er uitsluitend lucht ten behoeve van ventilatie wordt getransporteerd, is de inbouwhoogte zeer gering.

Een ander voordeel is dat u de temperatuur van een klimaatplafond per ruimte of regelgebied kunt instellen. Afhankelijk van de ingestelde en gemeten temperatuur wordt een motorbediende klep aangestuurd die de watertoevoer naar het klimaatsysteem regelt. De hoeveelheid water over het plafond bepaalt de capaciteit die het klimaatplafond levert en daarmee de temperatuur in de ruimte. Daarnaast kunt u door het opnemen van een akoestisch pakket de geluidsabsorptie en geluidsisolatie van een ruimte realiseren. Hierdoor blijven geluiden die in de ruimte worden geproduceerd gedempt en geluidsoverdracht vanuit aangrenzende ruimtes tegengehouden.

Als laatste genoemd maar zeker niet het minst belangrijk is de energiezuinigheid en duurzaamheid van het systeem. Als men algemeen kijkt naar de toepassing van klimaatplafonds dan zorgt het klimaatsysteem ervoor dat het energieverbruik van een gebouw minimaal is. Het levert een forse reductie op de kosten ten opzichte van conventionele manieren van koelen en verwarmen. Niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook gunstig voor het milieu. Een klimaatplafond is daarbij altijd onderdeel van een compleet systeem. Comfort en energiezuinigheid als systeem vinden we in de combinatie van klimaatplafonds, warmtepompen en opslag in de grond. Het is niets voor niets dat bij een gebouw met een ‘BREEAM outstanding’ certificering er vaak een klimaatplafond is gebruikt.

Koeling met klimaatplafond - Water als energiedrager

Koelcapaciteit geleverd door straling (geen luchtbeweging = comfortabel)
Weinig plenumhoogte nodig door kleinere luchtkanalen (minder lucht nodig)

Koeling met traditioneel systeem (bv airco) --> Lucht als energiedrager

Koelcapaciteit geleverd door toevoer van veel koude lucht (tocht)
Veel plenumhoogte benodigd door grote luchtkanalen

Waarom klimaatbeheersing met een klimaatplafond?

♦ De basis van een goed binnenklimaat.
♦ Dé finishing touch van een gebouw.
♦ Passend in een duurzaam ontwerp.
♦ Een goede investering voor de lange termijn.

Voordelen duurzaamheid

 • Lage exploitatiekosten:
  - Lage energiekosten
  - Onderhoudsvrij systeem
 • Lange levensduur (> 20 jaar);
 • Gebruikt in combinatie met duurzame opwekkingssystemen zoals warmte- en koudeopslag in de grond.
 • Gunstig energieverbruik en daardoor positieve invloed op duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM.

Voordelen voor de architectuur

 • Klimaatsystemen worden aangepast aan de modulering van het gebouw.
 • De klimaattechniek is niet zichtbaar in het plafond geïntegreerd.
 • Het plafond vormt een onderscheidend onderdeel binnen de totale architectuur.
 • Er is weinig plenumhoogte benodigd.
 • Inteco werkt samen met gerenommeerde partners op het gebied van verlichting en luchtroosters.

Lees meer

Voordelen voor het werkklimaat

 • Hoog thermisch comfort: altijd behaaglijk en met een gelijkmatige temperatuur. Daarnaast de mogelijkheid om ruimtes individueel te regelen op basis van temperatuur.
 • Door de lage luchtsnelheden is er geen tocht of stofverplaatsing en wordt een droge lucht in de ruimte voorkomen. Hierdoor onstaat een gezonde lucht in de ruimte en worden gezondheidsklachten voorkomen;
 • Hoog akoestisch comfort; stil systeem – en prettige akoestiek door het geluiddempende vermogen van de akoestische panelen die geïntegreerd zijn in het klimaatplafond.

Lees meer

Voordelen beheer

 • Onderhoudsvrij systeem
 • Lange levensduur (> 20 jaar);
 • Altijd goede toegankelijkheid tot het plenum;
  (goede bereikbaarheid van de installaties boven het plafond)
 • Er zijn hoge koel- en verwarmingscapaciteiten te behalen;

Inteco klimaatplafonds

De systemen op een rij

Inteco heeft 3 type klimaatsystemen: een koperen, een kunststof diffusie-open en een kunststof diffusie-dicht klimaatsysteem. Deze zijn systemen zijn toepasbaar in de volgende typen plafonds:

 • Metalen klimaatplafonds;
 • Strekmetalen klimaatplafonds;
 • Lamellen klimaatplafonds;
 • Klimaatplafond eilanden;
 • Stucwerk klimaatplafonds;

25 jaar ervaring

Laat u inspireren door onze prachtige projecten

Al ruim 25 zijn wij actief in de klimaatplafond branche en hebben intussen honderden projecten afgerond. Ons doel is niet alleen het leveren van een klimaatplafond, maar het zorgdragen voor een complete plafondintegratie in het gebouwconcept. Het is voor ons eerder regel dan uitzondering om verder te kijken dan ons eigen vakgebied en denken ook met u mee op aanverwante expertises. Op onze projectpagina geven we u meer visuele inspiratie en achtergrondinformatie.

Meer vakinhoudelijke kennis over klimaatplafonds?

Bekijk de artikelen in onze kennisbank

In de Inteco kennisbank hebben wij nog meer interessante artikelen voor u verzameld waar u altijd wat van opsteekt. Zo hebben we een artikel over zuurstofdiffusiedichtheid, de geluidsisolatie van een plafond, koven, waterkwaliteit, vollast- en deellast...en er komen iedere maand interessante onderwerpen bij.

De kracht van een klimaatplafond

De basis van een goed binnenklimaat

Verbetering productiviteit, verlaging ziekteverzuim en bevordering werksfeer

Finishing touch van een gebouw

Esthetische meerwaarde & flexibiliteit in (toekomstige) ruimte-indelingen.

Duurzaam

Toegepast in combinatie met duurzame opwekkingssystemen

Goede investering en rendement

Onderhoudsvrij en zeer lange levensduur

Onzichtbare klimaattechniek

Aanpassing plafond aan modulering gebouw

Lage luchtsnelheden

Luchttoevoer uitsluitend voor luchtverversing

Vraag een vrijblijvende brainstormsessie aan met onze adviseurs

Bekijk samen welke toepassing past binnen uw project