NL EN DA

Zuurstofdiffusie dichtheid

Wij leggen het graag voor u uit

Zuurstof is een van de belangrijkste elementen die wij kennen; het is nodig voor ons voortbestaan. Het is echter niet altijd wenselijk op iedere plek aangezien het ook allerhande vormen van corrosie (o.a. roest), kan veroorzaken. Roest en residu in een watervoerend systeem kunnen de afsluiters en leidingen van het (klimaat)systeem vervuilen en uiteindelijk zelfs verstoppen. Zuurstofdiffusie dichtheid is hier het sleutelwoord. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe u kunt beoordelen of een systeem een goede zuurstofdiffusie dichtheid heeft zodat u lang kunt genieten van het comfort van uw klimaatplafond.

Wat is het en welke factoren spelen een rol?

Hoe meer zuurstof er in het water komt dat door de installatie loopt, hoe groter de kans op corrosievorming in het systeem. Het water stroomt namelijk niet alleen door de leidingen, maar ook door pompen, (regel-) afsluiters en verdeelstations. Teveel zuurstof in het water zal metalen zoals staal, gietijzer en messing aantasten en defecte pompen, vastzittende afsluiters of slecht werkende regelafsluiters betekenen. Daarnaast worden de roestdeeltjes door het systeem gevoerd en hechten, met name bij waterstilstand, aan de bodem van de leiding. Hierdoor kan putcorrosie ontstaan hetgeen uiteindelijk tot lekkage zal leiden.  

In de wereld van de klimaatplafonds kennen wij de term zuurstofdiffusie dichtheid. Met deze term wordt aangegeven hoe zuurstofdiffusie dicht een bepaald materiaal is. Stalen en koperen leidingen zijn 100% zuurstofdiffusie dicht, maar kunststof leidingen niet. Als kunststof buizen zuurstofdiffusie dicht zijn volgens DIN 4726 betekent dat de mate van zuurstofdiffusie binnen de gestelde norm valt. De zuurstofdiffusie dichtheid van het klimaatplafond met kunststof leidingen hangt af van:

  • het soort materiaal dat gebruikt is;
  • aanwezigheid van diffusie remmende laag;
  • de dikte van het materiaal;
  • de per m² plafond toegepaste hoeveelheid kunststof buis; 
  • wel of geen inklemming van de buis (warmtegeleidingsprofiel).

Hoe passen wij deze kennis toe in onze systemen?

Met bovenstaande kennis in het achterhoofd is onze R&D afdeling aan de slag gegaan en is het OxzeRo systeem ontwikkeld; omdat de zuurstofdiffusie dichtheid van het klimaatplafond niet beperkt is tot het toepassen van een kunststof slang die voldoet aan de norm DIN 4726 wordt bij het OxzeRo klimaatsysteem de hoeveelheid kunststof buiswand waar zuurstofdiffusie door plaatsvindt tot een minimum beperkt.

Daarnaast gebruiken we voor de warmteoverdracht altijd koperen leidingen of kunststof leidingen voorzien van een zuurstof diffusie remmende laag die voldoen aan de norm DIN 4726. Onze kunststof verdeelleidingen zijn voorzien van een aluminium tussenlaag waardoor er geen zuurstofdiffusie kan plaatsvinden.

Tevens worden de kunststof leidingen in het OxzeRo systeem over de volledige lengte (dus niet op slechts enkele punten) ingeklemd in een warmtegeleidingsprofiel.  Hiermee wordt de blootstelling van de kunststof leiding aan de buitenlucht beperkt en de zuurstofdiffusie teruggedrongen.

Klimaatbeheersing gaat dus niet alleen over hoe warm of koud het is, het gaat ook over hoe je een systeem aan kunt leggen waar je vele jaren plezier aan beleeft. En daar denken wij graag over mee!

OxzeRo - zuurstofdiffusie dicht klimaatsysteem van Inteco

U heeft op deze pagina informatie gekregen over zuurstofdiffusie dichtheid en nog belangrijker: hoe u kunt waarborgen dat het toepassen van een kunststof klimaatsysteem ook op de lange termijn de juiste keuze is.

Inteco past deze kennis al jaren succesvol toe met het OxzeRo klimaatsysteem. Het OxzeRo klimaatsysteem onderscheidt zich door de hoge zuurstofdiffusie dichtheid (ten opzichte van volkunststof klimaatsystemen), tot 10 keer beter dan op de markt zijnde volkunststof klimaatsystemen die als zuurstof diffusiedicht worden aangeduid.

lees meer over het OxzeRo systeem

Nog meer weten? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u, na het lezen van de informatie op deze pagina, nog vragen over zuurstofdiffusie dichtheid? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij nemen de tijd om te kijken naar uw specifieke vraag.

Uw vraag kunt u stellen via het contactformulier of telefonisch. Wij staan voor u klaar!

neem contact op met ons op!

Bekijk nog meer artikelen uit de kennisbank

In de Inteco kennisbank hebben wij nog meer interessante artikelen voor u verzameld waar u altijd wat van opsteekt. Informatie delen = kennis vermenigvuldigen!

ga naar de kennisbank