NL EN FR DK

OxzeRo

Kunststof diffusiedicht klimaatsysteem voor koelen en verwarmen

Het OxzeRo systeem is door Inteco geheel in eigen huis ontwikkeld en heeft een optimale balans tussen prijs en kwaliteit. Het OxzeRo systeem staat voor hoge mate van zuurstofdiffusiedichtheid en maximale capaciteit. Door de toepassing van een kunststof buis en het ontbreken van flexibele slangen zijn de investeringskosten per Watt van het OxzeRo klimaatplafond lager dan voor vergelijkbare klimaatplafonds met koperen buisregisters.

Het OxzeRo-klimaatelement bestaat uit een buismeander van 10 x 1,3 mm PE-RT buis, zuurstofdiffusiedicht volgens DIN4726, die wordt ingeklemd in speciaal ontworpen aluminium warmtegeleidingsprofielen. De hart op hart afstand van de warmtegeleidingsprofielen wordt projectmatig bepaald aan de hand van de paneelbreedte en de benodigde capaciteiten. De OxzeRo klimaatelementen worden in de metalen panelen verlijmd door middel van een elastische en thermisch goed geleidende dubbelzijdig klevende zwarte tape. De combinatie van kunststof buis, aluminium warmtegeleidingsprofielen en hoogwaardige lijmverbinding zorgt voor een perfecte en gelijkmatige warmteoverdracht tussen het OxzeRo-element en het plafondpaneel. De OxzeRo klimaatelementen worden in serie doorgekoppeld en op de verdeelleidingen van RIXc (PE-Xc/AL/PE-Xc) buis aangesloten met de in overlengte uitgevoerde buismeander in combinatie met losneembare snelkoppelingen. Losse verbindingsslangen tussen de plafondpanelen en de verdeelleidingen worden hierdoor uitgespaard en het aantal verbindingen beperkt. Op het OxzeRo klimaatelement wordt er een akoestisch pakket in het paneel aangebracht dat tevens als thermische isolatie fungeert.

Het OxzeRo klimaatsysteem onderscheidt zich door de hoge zuurstofdiffusiedichtheid ten opzichte van volkunststof klimaatsystemen, tot 10 keer beter dan op de markt zijnde volkunststof klimaatsystemen die als zuurstofdiffusiedicht worden aangeduid. Dit wordt bereikt door de watervoerende 5-laagse PE-RT buis te combineren met aluminium warmtegeleidingsprofielen. Hierdoor wordt de warmteoverdracht van PE-RT buis naar het plafondpaneel substantieel verbeterd en kan de hoeveelheid PE-RT buis met ca. 75% worden gereduceerd. Daarnaast worden de verdeelleidingen van het OxzeRo klimaatplafond uitgevoerd in RIXc (PE-Xc/AL/PE-Xc) buis die door de aluminium tussenlaag 100% zuurstofdiffusiedicht zijn. Lees hier meer over zuurstofdiffusiedichtheid.

Productkenmerken Inteco klimaatplafonds voorzien van het OxzeRo klimaatsysteem:

Systeemkenmerken:

 • Diffusiedicht conform DIN 4726;
 • Geschikt voor change-over systemen (geringe waterinhoud);
 • Lage inbouwhoogte (besparing gebouwhoogte bij nieuwbouw / geschikt voor renovatie);
 • Volledige integratie van inbouwcomponenten (flexibel / esthetische afwerking);
 • Flexibel in vormgeving;
 • De PE-RT buis t.b.v. de warmteoverdracht in het paneel is tevens de flexibele verbindingsslang (geen separate koppel- en aansluitslangen nodig).


Voordelen Comfort:

 • Koelen én verwarmen (één systeem voor koelen en verwarmen);
 • Zeer gunstige prijs / capaciteit verhouding;
 • Gelijkmatige temperatuurverdeling (comfortabel);
 • Goede geluidsabsorptie;
 • Geluidsisolerend (optioneel)
 • Hoge reactiesnelheid (bij veranderende watertemperaturen en -debieten)


Voordelen in beheer:

 • Energiezuinig (lage energiekosten / lage CO2 belasting);
 • Onderhoudsvrij (Lage exploitatiekosten);
 • Volledige toegankelijkheid tot het plenum (voor onderhoud);
 • Brandveilig;
 • CE-gemarkeerd; 
 • Lange levensduur (> 20 jaar).


Wilt u het OxzeRo  systeem vergelijken met onze overige klimaatsystemen?

Vergelijkingsoverzicht klimaatplafonds

 Wilt u een bestektekst op maat ontvangen van het OxzeRo klimaatplafond?
Klik dan op onderstaande knop en stuur een e-mail naar onze adviseurs o.v.v. 'bestektekst OxzeRo'. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk van de gewenste informatie voorzien.

vraag een bestektekst aan voor dit klimaatplafond

 

Hoofdinstallatie en regeling

Besturing klimaatsysteem
Capaciteitsregeling
De koel- / verwarmingscapaciteit van het plafond zijn per regelzone instelbaar. De regelzone betreft dat gedeelte van het plafond, dat eenzelfde aansturing krijgt voor de te leveren capaciteit. De regeling kan het gehele gebouw betreffen, een bouwdeel (bv noord-/zuidzijde), een ruimte of zelfs een stramien voor optimale flexibiliteit. De aansturing kan naar keuze geschieden door een opnemer in de ruimte of centraal, via het gebouwbeheersysteem.
Regeling via volumestroom variabele methode
Bij deze regelmethode wordt uitgegaan van een constante watertoevoertemperatuur. De ruimtetemperatuur wordt geregeld door het al dan niet smoren of afsluiten van de watertoevoer middels een twee-, drie- of zeswegklep.
Regeling via temperatuurvariabele methode
Bij deze regelmethode wordt uitgegaan van een constant waterdebiet. De ruimtetemperatuur wordt geregeld door de watertoevoertemperatuur te variëren, centraal gestuurd vanuit het gebouwbeheerssysteem.

Dauwpuntbeveiliging
Centrale dauwpuntbeveiliging
Aan de hand van verschillende parameters, zoals de dauwpunttemperatuur van de buitenlucht, de retourlucht of de lucht die in een referentieruimte wordt gemeten, wordt de wateraanvoertemperatuur centraal geregeld vanuit het gebouwbeheerssysteem.
Passieve dauwpuntbewaking
Een dauwpuntvoeler, gemonteerd in het plafond, detecteert mogelijke condensatie in het voorstadium; de regelkleppen sluiten hierbij de watertoevoer voor de betreffende regelzone. Indien het gebouw is voorzien van te openen ramen, worden de dauwpuntvoelers vaak gecombineerd met raamcontacten.
Actieve dauwpuntbewaking
Een ruimteregelaar berekent continu het dauwpunt per regelzone vanuit de relatieve vochtigheid en de ruimtetemperatuur. Zo wordt per regelzone de wateraanvoer temperatuur gevarieerd, waardoor er geen condensatie optreedt. Deze wateraanvoertemperatuur kan bijvoorbeeld worden gedifferentieerd door een bijmengschakeling tussen retour en aanvoer van de desbetreffende ruimte. Dit type bewaking maakt per regelzone een extra pomp noodzakelijk. Actieve dauwpuntbewaking wordt vaak gecombineerd met centrale bewaking, waarbij alleen de kritische ruimtes actief worden geregeld.

Structuur klimaatsysteem
Het koelen en verwarmen kan op de volgende manier worden gerealiseerd:
Door middel van een volledig gescheiden systeem voor GKW- en CV-water

 • Separate elementen
  Bij het energetisch gunstige, hydraulisch volledig gescheiden systeem worden voor koelen en verwarmen verschillende panelen gebruikt. Het ene paneel wordt aangesloten op het koelcircuit en het andere op het verwarmingscircuit. Dit systeem is goed toepasbaar in gebouwen waar wat lagere capaciteiten worden gevraagd.
 • Combi elementen
  Een goed alternatief vormt de MeandRo combi elementen, waarbij speciale koel- en verwarmingsmeanders in elkaar worden gevlochten tot één element. De koel- en verwarmingsbuisjes liggen dan om en om. Elk actief paneel kan dus zowel koelen als verwarmen. Dit maakt de combi elementen met name geschikt voor kantoren waar hogere capaciteiten worden gevraagd.

Door middel van change over systeem

 • 2-pijps systeem
  Het hele leidingsysteem en de klimaatelementen worden hierbij doorstroomd met koud water bij koelen, warm water bij verwarming of met een mengstroom tijdens een change over periode (overgang tussen koelen en verwarmen of vice versa). Bij dit systeem moet gedurende de lange change-over periode veel water opgewarmd worden tot verwarmingstemperatuur en andersom, het geen energie kost. Dit installatietechnisch eenvoudige systeem is derhalve vooral geschikt voor kleinere circuits.
 • 3-pijps systeem
  Bij dit systeem zijn de-  hoofdleidingen voor koud- en warmwateraanvoer gescheiden tot net voor het klimaatplafond in de ruimte. Daar worden de beide leidingen verenigd middels een in de gang geplaatste driewegklep. De verdeelleidingen, klimaatelementen en retourleidingen zijn gemeenschappelijk. Met dit concept is de reactiesnelheid hoog en wordt de change-over periode bekort, terwijl er veel minder water opgewarmd dan wel afgekoeld behoeft te worden.
 • 4-pijps systeem
  Bij dit systeem is sprake van een dubbele aanvoer en retour. Alleen bij het klimaatplafond zijn deze gemeenschappelijk. Net als bij het 3-pijps systeem worden de twee aanvoeren samengevoegd ter plaatse van de drieweg- of zeswegklep. In dit geval wordt echter ook de retour gescheiden door middel van een gelijksoortige drieweg- of zeswegklep. Het 4-pijps systeem combineert een hoge reactiesnelheid met een korte change over periode waarbij energie vernietiging nauwelijks een rol speelt.


Ontluchting

Voor het ontluchten van het klimaatplafond heeft Inteco een ontluchtingsprotocol opgesteld. Tijdens de uitvoering van het project wordt dit met de bouwpartners doorgenomen om het klimaatplafond op de juiste wijze te kunnen ontluchten. Na alle voorbereidende werkzaamheden (vullen, etc.) dient met de voorgeschreven flow op conventionele wijze per sectie ontlucht te worden. Omdat de inwendige diameters van de klimaatelementen en de flexibele slangen relatief klein is bestaat er bij voldoende waterflow geen gevaar dat er in omhoog staande elementen of slangen lucht achterblijft. Luchtbellen worden door de waterstroom probleemloos voortgestuwd en uitgedreven. Voorwaarde is het ontluchten per sectie om voldoende flow in elke serieschakeling te kunnen garanderen. Dit kan bijvoorbeeld door centraal te ontluchten waarbij steeds slechts één sectie “open” staat. Daarna de volgende, etc..

Gerelateerde producten

MecuRo

MecuRo

Hèt klimaatsysteem met de optimale prijs- kwaliteitverhouding

Met MecuRo is een kruising tussen het Inteco MeandRo en OxzeRo systeem waarbij de koperen buisregisters en flexibele slangen van MeandRo ...

bekijk MecuRo
AdeRo

AdeRo

Kunststof diffusie-open klimaatsysteem voor koelen en verwarmen

Het AdeRo systeem is een kunststof diffusie-open klimaatsysteem dat zich kenmerkt door een grote flexibiliteit voor wat betreft het activ...

bekijk AdeRo
Concealed Grid

Concealed Grid

Voor een rustig en samenhangend beeld

De Concealed Grid systemen van Inteco kenmerken zich door de afwezigheid van een zichtbare ophangconstructuur. Het gelijkmatige lijnenspe...

bekijk Concealed Grid