NL EN FR DA

De waterkwaliteit van een klimaatplafond

Waar moet het aan voldoen en waar moet u op letten?

Een vraag die Inteco veelvuldig gesteld wordt is: “Aan welke kwaliteit moet het water voldoen waarmee het klimaatplafond wordt gevuld?” Het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig: “Gewoon drinkwater is prima!”

Welke elementen en factoren spelen een rol?

De samenstelling van drinkwater zorgt ervoor dat een klimaatplafond lange tijd prima kan functioneren. Onze eerste projecten dateren uit 1995 en functioneren nog steeds probleemloos.
De watervoerende registers voor klimaatplafonds kunnen worden onderverdeeld in 3 groepen:
1.    Registers van koperen buis, zuurstofdiffusiedicht (MeandRo, MeandRo-V, MecuRo);
2.    Registers van kunststof buis, zuurstofdiffusiedicht volgens DIN4726 (OxzeRo);
3.    Registers van kunststof buis, niet zuurstofdiffusiedicht (AdeRo).

Belangrijk: bekijk het gehele watercircuit

Naast deze watervoerende registers omvat een installatie met klimaatplafonds nog meer installatie-componenten zoals leidingwerk, flexibele slangen, afsluiters, kleppen, pompen, etc.  Hoewel deze componenten voor een groot deel niet tot de leveringsomvang van Inteco behoren is het van belang om met elkaar naar het gehele watercircuit te kijken. Kan er ergens in het circuit vervuiling of corrosie optreden? Toepassing van verkeerde materialen in relatie tot de gekozen registers kan namelijk leiden tot vastzittende regelkleppen, verstopping of zelfs lekkage van het systeem.

Aandachtspunten kunststof buisregisters

In dit verband is er speciale aandacht vereist voor kunststof registers.
•    Voor registers die niet zuurstofdiffusiedicht zijn, is het van belang geen corroderende materialen in het circuit op te nemen.
•    Voor registers met kunststof buizen, die zuurstofdiffusiedicht zijn volgens DIN4726, is het van belang ook de hoeveelheid kunststof buis in het circuit in ogenschouw te nemen. Afhankelijk van de toegepaste hoeveelheid kunststof buisoppervlak kan er alsnog sprake zijn van zuurstofrijk water en dienen er uitsluitend niet corroderende materialen in het circuit te worden toegepast.

Afhankelijk van het toepaste klimaatsysteem zijn additieven in het water overbodig of zelfs onwenselijk. Het ontgassen van het water is voor het klimaatplafond niet noodzakelijk, maar is vanuit het oogpunt van de werking (ontluchten)  en levensduur van de installatie (< zuurstof = < corrosie) aan te bevelen.

Aandachtspunten koperen buisregisters

Voor koperen buisregisters is het van belang om hechting van ijzerdeeltjes op de koperen buiswand en daarmee putcorrosie te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van filters, het spoelen van de installatie bij het vullen en het vermijden van de invloed van magnetisme op het water in de buis.

Afhankelijk van het toepaste klimaatsysteem zijn additieven in het water overbodig of zelfs onwenselijk. Het ontgassen van het water is voor het klimaatplafond niet noodzakelijk, maar is vanuit het oogpunt van de werking (ontluchten)  en levensduur van de installatie (< zuurstof = < corrosie) aan te bevelen.

Onze adviseurs zijn altijd bereid om samen met u te kijken naar de juiste keuze voor uw project.  Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met hen op!

Bekijk nog meer artikelen uit de kennisbank

In de Inteco kennisbank hebben wij nog meer interessante artikelen voor u verzameld waar u altijd wat van opsteekt. Informatie delen = kennis vermenigvuldigen!

ga naar de kennisbank

Nog meer weten? Onze adviseurs staan voor u klaar

Heeft u, na het lezen van de informatie op deze pagina, nog vragen over de waterkwaliteit van een klimaatplafond? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij nemen de tijd om te kijken naar uw specifieke vraag.

Uw vraag kunt u stellen via het contactformulier of telefonisch. Wij staan voor u klaar!

neem contact met ons op!