NL EN FR DA

AFAS Experience Center

 

Softwarebedrijf AFAS heeft in Leusden een imposant gebouw ontwikkeld dat de medewerkers- en klantbeleving centraal stelt; het AFAS Experience Center. De nieuwbouw omvat een ensemble gekoppelde gebouwen (totaal: 62.000 m²), inclusief een hoofdkantoor met twee kantoortorens, een atrium voor evenementen en tentoonstellingen, een restaurant, een theater, een opleidingscentrum en diverse demoruimtes op een perceel van 4,5 hectare. Bijzonder aan dit project zijn niet alleen de hoge duurzaamheidsambities, maar ook de ronde gebouwvormen. Dit stelde specifieke eisen aan de installatietechnieken, waaronder de klimaatplafonds.

Of bekijk hier de 360 graden virtuele tour 

Inteco werd al in 2015 door installatie-adviseur Valstar Simonis benaderd, om mee te denken over de best passende klimaatplafonds voor de kantoor-, demo- en vergaderruimtes. “Uiteindelijk viel de keuze op de PareauLux® lamellenplafonds, die wij samen met Hunter Douglas hebben ontwikkeld”, vertelt tendermanager Toine Vermeulen. “In onze fabriek in Boxtel is een mock-up gemaakt met aluminium lamellen in waaiervorm inclusief het unieke MeandRo klimaatsysteem. Voordeel van deze activering is dat langs de gebogen gevel, waar de lamellen het verst uit elkaar zitten, de hoogste capaciteit wordt geleverd. Na de aanbestedingsprocedure hebben wij in opdracht van HOMIJ Technische Installaties alle technieken verder uitgewerkt.”

Met name de engineeringsintensiteit per vierkante meter was bijzonder, benadrukt hij. “Uit het 3D-model dat bij de aanvraag werd overlegd, bleek dat de lamellenplafonds niet alleen een waaiervorm zouden krijgen, maar ook schuin moesten oplopen richting de gevel. Behoudens de kantoortorens zijn de radii en onderlinge afstanden nergens gelijk. Bovendien moesten de luchtroosters uit het zicht worden weggewerkt. Dit stelde nieuwe eisen aan het luchttoevoersysteem, dat we op maat voor dit project en in nauwe samenwerking met HOMIJ hebben ontworpen.” Een klimaatkamertest volgde, waarbij ook AFAS-directeur Ton van der Veldt aanwezig was. “In het hoofdkantoor van Inteco viel ons oog op een geactiveerd stucwerk plafond met lamellen van vilt”, vertelt hij. “De bijzondere esthetiek én C2C-eigenschappen van deze lamellen spraken ons direct aan. Met vilt kan een nog betere akoestiek gerealiseerd worden. Daarnaast heeft het materiaal een meer huiselijke uitstraling. We hebben Inteco gevraagd om ook hiervoor een aanbieding te maken, inclusief geïntegreerde verlichting. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op vilten lamellen met minieme LED’s die het effect van een sterrenhemel nabootsen. Het visuele resultaat is prachtig. Leuk is bovendien dat in de diverse ruimtes met verschillende kleuren vilt is gewerkt.”

In het AFAS Experience Center zijn uiteindelijk drie typen klimaatplafonds van Inteco toegepast, waarbij het unieke MeandRo klimaatelement het gewenste koel- resp. verwarmingsvermogen levert. “In totaal hebben wij ca. 6.000 m² PareauLux-HeartFelt® klimaatplafonds met vilten lamellen geleverd, waarvan ca 4.000 m² in de meest gecompliceerde vorm. Het Hunter Douglas-team heeft hiervoor speciale ophangclips ontworpen en geleverd”, vertelt Vermeulen. Ook hebben we ca. 800 m² metalen MeandRo® klimaatplafonds geleverd voor met name de verkeersruimtes. In de ruimtes waarin hogere koelcapaciteiten gevraagd worden, is het strekmetalen MeandRo-V® klimaatplafond geïnstalleerd (ca. 225 m²).” 

 

 

Links: Toine Vermeulen - Tendermanager Inteco 
Rechts: Ton van der Veldt - Lid Raad van Bestuur AFAS

 

 

 

Tekst: Vakblad Installatie & Bouw - artikel in magazine
Beeld: Merijn Koelink

 

 

De bijzondere esthetiek én C2C-eigenschappen van deze lamellen spraken ons direct aan. Daarnaast kan met vilt een nog betere akoestiek gerealiseerd worden.

Ton van der Veldt, Lid Raad van Bestuur AFAS

Specificaties partners/klanten

Opdrachtgever
AFAS
Aannemer
Dura Vermeer
Architect
Steef van der Veldt / Just Architects
Installateur
HOMIJ Technische Installaties
Installatie adviseur
Valstar Simonis
Interieur Architect
Claessens Erdmann

Gerelateerde expertises

Duurzaamheid

Duurzaamheid is hierbij de lat waarlangs we meten

De plafondtoepassingen van Inteco lopen gelijk met de lifecycle van een gebouw. Dit is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar het behoudt ook de meeste economische waarde voor u als opdrachtgever. We houden daarbij nu al rekening met het leven ná gebruik.


bekijk duurzaamheid

Design

Comfort without Compromise

We ontwikkelen concepten die de esthetische of authentieke kenmerken van een gebouw versterken en toch de comfort- en rendement voordelen opleveren van een klimaatplafond.
bekijk design

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Toine Vermeulen
Toine Vermeulen Tendermanager +31(0)6 533 508 23 Meer weten over Toine