NL EN FR DA

Stadhuis Leiden

Het stadhuis in Leiden, een prachtig rijksmonument, is met de verbouwing aangepast aan een nieuwe, flexibele manier van werken waarbij men enerzijds het pand in volle glorie heeft hersteld en anderzijds moderniseerde.  Het gebouw is daarnaast verduurzaamd, onder meer door het toepassen van warmte-koude opslag, met gebruik van water uit de gracht. Tussen de bestaande betonnen balken zijn metalen klimaateilanden geplaatst. Hierdoor blijven de monumentale kenmerken van het pand behouden en kunnen de medewerkers en bezoekers toch genieten van het comfort van een klimaatplafond.

Hedendaags comfort in een monumentaal pand = maatwerk werkzaamheden

Geen standaard maatvoering
Een kenmerk van een monumentaal gebouw is dat niets standaard en maatvast is en er daardoor ontmoetingen ontstaan tussen bouwdelen waarvoor maatwerk aan klimaatplafondpanelen benodigd is. De ruimtes zijn hierbij de bepalende factor en de Inteco klimaateilanden volgen dan ook de contouren van de ruimtes.

Maximale activering van het beschikbare plafondoppervlak
Daarnaast vormden de hoogtes van de verdiepingen een uitdaging aangezien het pand verdiepingshoge ramen heeft die ook nog eens naar binnen open gaan. Een gevolg hiervan is dat het beschikbare oppervlak van het klimaatplafond wordt verkleind terwijl de gevraagde koel- en verwarmingsvermogens hetzelfde blijven. Dit betekent een vraag voor maximale activering van het beschikbare plafondoppervlak. Er is in dit project gekozen voor het Mecuro klimaatsysteem dat voor een gesloten plafondoppervlak de hoogst haalbare capaciteit geeft.

Logistieke organisatie pas- en meetwerk
Tenslotte omvatte de logistieke organisatie bij dit renovatieproject behoorlijk wat pas- en meetwerk. Allereerst vormden de smalle gangen een obstakel in de logistieke aan-en afvoerwegen. Hierdoor is ervoor gekozen om de materialen vanaf de gevel aan te voeren met daarbij uiteraard de randvoorwaarde dat de gevel intact moest blijven. Het gevolg zijn kleine beschikbare transportopeningen waarbij de materialen niet op vloerniveau, maar op borstweringniveau naar binnen werden gebracht. Er is hiervoor aan de buitenkant een steiger gebouwd waardoor de materialen via een bouwlift naar de verschillende niveaus konden worden gebracht. Daar aangekomen werden de dozen met klimaatplafondpanelen binnengebracht en via een vrij steile helling op vloerniveau geplaatst.

Een goede afstemming en samenwerking is cruciaal in een dergelijk gecompliceerd project. Onze dank gaat dan ook uit aan onze opdrachtgever, samenwerkingspartners en leveranciers die wij onderaan de case hebben vermeld. Samen hebben we ‘Comfort without Compromise’ geleverd in dit prachtige monumentale pand dat de stad Leiden van een publieke ruimte voorziet.

Fotografie: Merijn Koelink

 

Specificaties partners/klanten

Opdrachtgever
BRI Groep
Installatie Adviseur
Nelissen Ingenieursbureau
Bouwkundig aannemer
Du Prie Bouw & Ontwikkeling b.v.
Montage
Fa. Pol & Zn.
Leverancier eilandkaders en panelen
Durlum

Gebruikte producten

MecuRo®

MecuRo®

Hèt klimaatsysteem met de optimale prijs- kwaliteitverhouding

  Het MecuRo® systeem is een kruising tussen het Inteco MeandRo® en OxzeRo® systeem waarbij de koperen buisregisters en...

bekijk MecuRo®
Klimaatplafond eiland

Klimaatplafond eiland

Gedeeltelijke bedekking van het bouwkundige plafond

De plafondeilanden van Inteco bestaan uit klimaatelementen geïntegreerd in plafondpanelen of klimaatelementen gecombineerd met open ...

bekijk Klimaatplafond eiland

Gerelateerde expertises

Integratie

Roosters, verlichting, inbouwcomponenten & energiehaag

Wanneer je een klimaatplafond van Inteco in je gebouw wilt integreren, zowel voor nieuwbouw als renovatie, is er de mogelijkheid om verschillende componenten hierin te bevestigen. Inteco heeft diverse integratietoepassingen ontwikkeld op het gebied van roosters, verlichting en andere inbouwcomponenten. Op deze manier is het mogelijk om het gewenste plafond in het gebouw te integreren.

bekijk integratie

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Theo Vos
Theo Vos Project Manager +31(0)6 216 892 79 Meer weten over Theo