NL EN FR DA

RUG Energy Academy

 

Het nieuwe, ambitieuze gebouw voor de Energy Academy Europe  is het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Het is een onderdeel van de Rijks Universiteit Groningen en vormt een topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren heeft het een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelen dak gekregen. Het bouwwerk van bijna 15.000 m2 is volgens BREEAM-niveau ‘Outstanding’ opgeleverd. Het team van Inteco is dan ook erg trots dat om met de klimaatplafonds een bijdrage te leveren aan het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Uitdaging: Kunnen driehoekige strekmetalen plafonds worden geactiveerd?

 

Architect Broekbakema heeft Inteco betrokken bij dit project. Zij wilden vanuit de ontwerpvisie strekmetalen plafonds toepassen in het plafond. Vanuit het installatieadvies ontstond de vraag om deze ook te activeren. Reden hiervoor was de vraag naar koeling vanwege de schuin aflopende raampartijen en vanuit de gebruikerskant gezien vanwege de vele comfortvoordelen die klimaatplafonds bieden. Een element in het ontwerp waar de engineeringsafdeling van Inteco zijn maatwerkervaring en passie kon laten zien, was het dak van het gebouw. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie. Vanaf beneden gezien bestaat het plafond uit een staalconstructie in de vorm van driehoekige punten. De helft van de punten levert daglicht en de andere helft de koeling en/of verwarming door de Inteco klimaatplafond elementen. Tussen de balken van de staalconstructie is een stekmetalen plafond geplaatst welke is voorzien van een klimaatelement.

 

Oplossing
Om dit te bewerkstelligen zijn we op zoek gegaan naar een producent die het strekmetaal binnen de juiste hoek en toleranties kon zetten in de gewenste driehoekige vorm. Gezamelijke hebben we het ontwerp en de productie methodiek opgezet. Op basis hiervan hebben we in de fabriek van Inteco een mock up plaatsing ontwikkeld. Het doel hiervan was om de constructie te testen en beoordelen en eventuele aanpassingen nog voor de daadwerkelijke productie te kunnen doorvoeren. Het resultaat doet recht aan de ontwerp en duurzaamheidsvisie van het gebouw. De gehele constructie is verdekt opgehangen en alleen de strekmetalen papyrus witte panelen zijn in het zicht door de geïntegreerde ophangconstructie.

Gebruikte producten

  • Meandro-V

Voor meer informatie over deze producten verwijzen we u naar de product omschrijvingen onderaan deze pagina.

Relevante expertises

  • Innovatie
  • Duurzaamheid
  • Maatwerk
  • Design

Voor meer informatie over deze Inteco expertises verwijzen we u naar de omschrijvingen onderaan deze pagina.

Bekijk ook eens de onderstaande filmpjes.

 

 

Specificaties partners/klanten

Opdrachtgever/eigenaar
Rijks Universiteit Groningen
Installatie adviseur
ARUP
Architecten
Broekbakema/De Unie Architecten
Installateur
Engie-Noord

Gerelateerde expertises

Maatwerk

We streven naar optimale comfortbeleving en doen hierin geen concessies.

Het credo van Inteco is: 'Comfort without Compromise'. We zetten onze creativiteit, ervaring en expertises in waardoor we een complete plafondintegratie in het gebouwconcept kunnen realiseren.


bekijk maatwerk

Duurzaamheid

Duurzaamheid is hierbij de lat waarlangs we meten

De plafondtoepassingen van Inteco lopen gelijk met de lifecycle van een gebouw. Dit is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar het behoudt ook de meeste economische waarde voor u als opdrachtgever. We houden daarbij nu al rekening met het leven ná gebruik.


bekijk duurzaamheid

Innovatie

Inteco geeft richting aan marktontwikkelingen

Inteco heeft diverse patent dragende producten in de klimaatplafond en inductie unit branche. De innovaties voldoen aan alle geldende normen en richtlijnen in de markt, want Inteco staat garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid.
bekijk innovatie

Design

Comfort without Compromise

We ontwikkelen concepten die de esthetische of authentieke kenmerken van een gebouw versterken en toch de comfort- en rendement voordelen opleveren van een klimaatplafond.
bekijk design

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Toine Vermeulen
Toine Vermeulen Tendermanager +31(0)6 533 508 23 Meer weten over Toine