NL EN FR DA

PareauLux Project

 

Als het binnenklimaat maar goed is. Meer kantooroppervlak, een representatieve entree, een bedrijfsrestaurant, vergaderruimtes; het waren allemaal belangrijke eisen bij de uitbreiding van een kantoor in Breda. Maar de allerbelangrijkste wens van de opdrachtgever betrof het binnenklimaat: dat moest perfect zijn.

Bij de uitbreiding en renovatie van het kantoor van een groot groente- en fruitbedrijf in Breda werden alle registers opengetrokken. Van fitnessruimte tot bedrijfsrestaurant en van binnentuin tot vergaderruimtes, het is allemaal te vinden in het luxe onderkomen. Maar de eerste en allerbelangrijkste wens van de opdrachtgever was een perfect binnenklimaat, weten architect Jaap Bekkers en interieurarchitect Jan Geysen nog precies. Bekkers: “Dat was in 2016 zo ongeveer het eerste dat de opdrachtgever noemde.”

Uitdaging: perfect binnenklimaat

 

Binnen en buiten samenbrengen

Het groente- en fruitbedrijf in Breda is deels gevestigd in een oude boerderij en deels in een paviljoen uit 2005. In 2016 was er echter behoefte aan een verdubbeling van het kantooroppervlak. Er werd voor gekozen om de oude boerderij in te richten als bedrijfsrestaurant en representatieve ontvangstruimte. Het nieuwe gedeelte werd drie keer zo groot en biedt nu plek aan alle kantoormedewerkers. Architect Jaap Bekkers en interieurarchitect Jan Geysen sloegen hiervoor de handen ineen. Dat is goed te zien in het gebouw, vertelt Geysen: “We hadden al eerder prettig samengewerkt. Belangrijkste vraag is altijd: wat is het beste voor het gebouw en voor de opdrachtgever? Door zo samen te werken lopen hier binnen en buiten in elkaar over. Dat zie je bijvoorbeeld bij de entreevloer, die ook buiten in de plinten doorloopt.”

Slim koelen

Terug naar het binnenklimaat. Door het vele glas werden de kantoorruimtes voorheen erg warm. Dat werd opgelost met nieuwe zonwering en met het PareauLux klimaatplafond van Hunter Douglas en Inteco. Dit plafond ziet er niet alleen mooi uit, maar verbergt ook een ingenieus koelsysteem, legt Paul Ruijgrok van Inteco uit: “Uniek is het klimaatelement boven de lamellen. De warme lucht gaat langs de lamellen omhoog naar ons element en koelt daar af. De koele lucht zakt vervolgens weer, waardoor een 'walsbeweging' ontstaat. De warmte-uitwisseling vindt plaats door een combinatie van straling en convectie, hetgeen als zeer prettig wordt ervaren.” Bijkomend voordeel van een aluminium uitvoering is dat de aluminium lamellen ook stralers worden.

Geen rommel

Voor de architecten was het plafond een mooie oplossing omdat bijvoorbeeld verlichting en rookmelders netjes in de schaduwvoeg tussen de lamellen weggewerkt kunnen worden. “Zo wordt de aanblik niet verrommeld”, legt Jaap Bekkers uit. “Ook hebben we ervoor gekozen om het plafond los van de muren te monteren, zodat er een zwevend effect ontstaat. De lamellen van dit systeem passen perfect bij de rust en sereniteit van het gebouw. In combinatie met buitenzonwering is het klimaat nu perfect, zelfs de afgelopen hete zomer.”

Op de millimeter

Aannemer Arend de Boer van Winters Bouw was verantwoordelijk voor de montage van het plafond. Het bedrijf heeft al een jarenlange relatie met de opdrachtgever en werkte voor deze verbouwing samen met de architecten en installateur in een bouwteam. Dat verliep buitengewoon soepel, vertelt De Boer. Ook de montage verliep goed: “De montage vraagt vooral veel aandacht in de voorbereiding en details. Van kolomaansluitingen tot koofjes en van geïntegreerde noodverlichting tot de rookmelders, alles is vooraf doorgesproken en gedetailleerd. In het werk de details nog bedenken, dat gaat niet. Daarnaast vraagt dit systeem om een goed team monteurs. Alles moet perfect recht, er mag geen twee millimeter verschil in zitten.”

Het resultaat van alle inspanningen is een prachtige kantooromgeving waar binnen en buiten in elkaar overlopen, waar werk en ontspanning elkaar afwisselen maar vooral: waar het in winter én zomer aangenaam werken is.

 

Samenwerking

Wij danken onderstaande bedrijven voor de prettige samenwerking:

- Winters Bouw en Ontwikkeling
- PUUR interieurarchitecten
- Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten
- Loodgietersbedrijf van Grinsven

Voor hun medewerking aan de projectvideo danken wij in het bijzonder: Arend de Boer (Winters Bouw en Ontwikkeling), Jan Geysen (PUUR interieurarchitecten) en Jaap Bekkers (Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten).

Gebruikte producten

Voor meer informatie over dit product verwijzen we u naar de product omschrijving onderaan deze pagina.

Relevante expertises

Voor meer informatie over deze Inteco expertises verwijzen we u naar de omschrijvingen onderaan deze pagina.

De lamellen van dit systeem passen perfect bij de rust en sereniteit van het gebouw. In combinatie met buitenzonwering is het klimaat nu perfect, zelfs de afgelopen hete zomer.”

Jaap Bekkers , Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Specificaties partners/klanten

Architect
Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten
Aannemer
Winters Bouw en Ontwikkeling
Interieur architect
PUUR interieurarchitecten
Installateur
Loodgietersbedrijf van Grinsven bv

Gerelateerde expertises

Maatwerk

We streven naar optimale comfortbeleving en doen hierin geen concessies.

Het credo van Inteco is: 'Comfort without Compromise'. We zetten onze creativiteit, ervaring en expertises in waardoor we een complete plafondintegratie in het gebouwconcept kunnen realiseren.


bekijk maatwerk

Integratie

Roosters, verlichting, inbouwcomponenten & energiehaag

Wanneer je een klimaatplafond van Inteco in je gebouw wilt integreren, zowel voor nieuwbouw als renovatie, is er de mogelijkheid om verschillende componenten hierin te bevestigen. Inteco heeft diverse integratietoepassingen ontwikkeld op het gebied van roosters, verlichting en andere inbouwcomponenten. Op deze manier is het mogelijk om het gewenste plafond in het gebouw te integreren.

bekijk integratie

Design

Comfort without Compromise

We ontwikkelen concepten die de esthetische of authentieke kenmerken van een gebouw versterken en toch de comfort- en rendement voordelen opleveren van een klimaatplafond.
bekijk design

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Toine Vermeulen
Toine Vermeulen Tendermanager +31(0)6 533 508 23 Meer weten over Toine
Corné van Heerebeek
Corné van Heerebeek Projectbegeleider +31(0) 6 213 896 76 Meer weten over Corné