NL EN FR DA

NACH - Rechtbank Amsterdam

 
 

Deze maand (mei 2021) vinden de eerste zittingen plaats in de nieuwe rechtbank Amsterdam. Het gebouw is tien etages hoog en heeft een oppervlakte van 60.200 m2. Het telt vijftig zittingszalen en heeft ruimte voor 1.000 rechtbankmedewerkers en 200 medewerkers van ketenpartners. De nieuwe rechtbank is een voorbeeld van publiek-private samenwerking. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde samen met de rechtbank de eisen voor dit nieuwe gebouw op, consortium NACH (New Amsterdam Court House), een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom, realiseerde vervolgens het gebouw. Inteco is geselecteerd als leverancier van de klimaatplafonds. 

Het ontwerp van het gebouw wordt gekenmerkt door drie pijlers:

Verbinding met de stad;
Door een openbaar plein aan de voorkant van het gebouw kunnen mensen wandelen of even rusten op een van de bankjes. Dit plein verbindt de Zuidas met de stad;

Gebouw in dienst van rechtspreken;
Het gebouw beoogt gezag uit te stralen waar de rechtzoekende centraal staat. Aan de andere kant is de rechtbank open en toegankelijk. Dit is terug te zien in het café, de spreekkamers en hoge raampartijen. 

Rekening houdend met duurzame oplossingen;
Er is een real-time datasysteem voor slim gebouwbeheer die onder andere zaken als bezetting, benodigde schoonmaak en onderhoud monitort. 

Uitdaging: Dertienduizend sparingen en uitmuntende geluidsisolatie

 
 

Dertienduizend sparingen
Er lag in dit project een mooie uitdaging op installatietechnisch gebied. Er was namelijk minimale ruimte vrij voor de installaties tussen de plafonds en draagconstructie. Om alle dertienduizend sparingen in de draagconstructie te kunnen uitrekenen en beheersen, heeft Heijmans op basis van Revit met Dynamo-software een speciaal programma ontwikkeld. Elke sparing is daarin ingevoerd en gekeurd door aannemer en constructeur; indien goedgekeurd werd het overgenomen in BIM en als uitsparing weergegeven. De engineers van Inteco hebben vervolgens ook in BIM de klimaatplafonds getekend.

Uitmuntende geluidsisolatie
Naast engineering in BIM heeft Inteco ook een uitdaging aangepakt op het gebied van het maximaliseren van de geluidsisolatie én geluidsabsorptie van het klimaatplafond. Geluidsisolerende maatregelen in het plafond werken namelijk negatief op de geluidsabsorptie terwijl er in dit project juist voor beide eigenschappen hoge eisen van toepassing waren. Om de isolatiewaarde van het klimaatplafond afzonderlijk en in samenhang met andere voorzieningen feitelijk te onderbouwen, is er in de proefkamer van Peutz een opstelling gebouwd. Het MeandRo Quad Grid klimaatplafond behaalde inclusief verlichtingsarmaturen en luchtroosters een geluidsisolatie van 53 dB en slaagde daarmee met vlag en wimpel. 

Fotocredits: Fernando Guerra FG+SG

 
 

 

 

Specificaties partners/klanten

Opdrachtgever:
Consortium NACH -
KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom,
Macquarie Capital, ABT, DVP

Gebruikte producten

Opticlean niet zichtbaar inblaasroosters

Opticlean niet zichtbaar inblaasroosters

Niet zichtbaar inblaasrooster

Inteco levert en monteert in samenwerking met Krantz een niet zichtbaar inblaasrooster voor frisse en gezonde luchttoevoer in uw kantoor....

bekijk Opticlean niet zichtbaar inblaasroosters
MeandRo®

MeandRo®

Koperen klimaatsysteem voor koelen en verwarmen

  Het door Inteco ontwikkelde en gepatenteerde MeandRo® klimaatsysteem is een koperen diffusiedicht klimaatsysteem dat uniek is...

bekijk MeandRo®
Quad Grid 100 / 200

Quad Grid 100 / 200

Stabiliteit en flexibiliteit in twee richtingen

  Inteco’s Quad Grid 100 systeem geeft u de ruimte om systeemwanden naar wens parallel danwel haaks op de gevel onder de desb...

bekijk Quad Grid 100 / 200

Gerelateerde expertises

Maatwerk

We streven naar optimale comfortbeleving en doen hierin geen concessies.

Het credo van Inteco is: 'Comfort without Compromise'. We zetten onze creativiteit, ervaring en expertises in waardoor we een complete plafondintegratie in het gebouwconcept kunnen realiseren.


bekijk maatwerk

Wij vertellen u graag meer over dit project.

Toine Vermeulen
Toine Vermeulen Tendermanager +31(0)6 533 508 23 Meer weten over Toine