NL EN FR DA

NACH - Rechtbank Amsterdam - Winnaar BIM award!

Inteco monteurs klimaatplafond

(update 18-6-2020)

NACH, oftewel de Rechtbank Amsterdam, heeft de Construsoft BIM awards gewonnen in categorie Benelux 2020! Wij zijn natuurlijk ontzettend trots hieraan een steentje te hebben bijgedragen. De Construsoft BIM Awards worden jaarlijks uitgereikt aan partijen en projectteams die gewerkt hebben aan de beste (Internationale) BIM-projecten. 

(mei 2020)

Op de Zuidas in Amsterdam verrijst geleidelijk een nieuwe landmark: New Amsterdam Court House (NACH) oftewel Rechtbank Amsterdam. Naar ontwerp van Kaan Architecten wordt de oude rechtbank vervangen door een herkenbaar, open en representatief gebouw van circa 47.250 m2 voor kantoren, zittingszalen, verhoorkamers en gehechtengebied, exclusief parkeren. Inteco levert in opdracht van NACH DBMO bv, een samenwerking van Heijmans en Facilicom,  16.000m2 klimaatplafond voor dit project waarbij veel aandacht is besteed aan het maximaliseren van de geluidsisolatiewaarde van het klimaatplafond. Hierdoor kan zonder akoestische schotten boven de plafonds worden gegarandeerd dat wat er in de ruimte besproken wordt letterlijk binnenskamers blijft.

Grootste rechtbank van Nederland - comfort en privacy gewaarborgd met Inteco’s klimaatplafonds 

Vanaf december worden op jaarbasis 150 duizend zittingen gehouden in de nieuwe en grootste rechtbank van Nederland. “In de onderste vijf lagen komen dertig zittingzalen, verhoorkamers, foyers, een restaurant en vergaderzalen, in de bovenste vijf lagen de kantoren en een bibliotheek”, aldus Bauke van der Goot van Heijmans Utiliteit, die als procesmanager opereert. “Zo’n enorm uitgebreid programma op een betrekkelijk klein grondoppervlak verwerken is een hele prestatie. Kaan Architecten heeft de zittingzalen als een puzzel gestapeld; niet recht boven elkaar, maar 90 graden gedraaid. Zowel constructief als logistiek was dat behoorlijk complex.”Dertienduizend sparingen

Er ligt in dit project een mooie uitdaging op installatietechnisch gebied. Er was namelijk minimale ruimte vrij voor de installaties tussen de plafonds en draagconstructie. Om alle dertienduizend sparingen in de draagconstructie te kunnen uitrekenen en beheersen, heeft Heijmans op basis van Revit met Dynamo-software een speciaal programma ontwikkeld. Elke sparing is daarin ingevoerd en gekeurd door aannemer en constructeur; indien goedgekeurd werd het overgenomen in BIM en als uitsparing weergegeven. De engineers van Inteco hebben vervolgens ook in BIM de klimaatplafonds getekend. Op de traditionele manier was dit niet te beheersen.

 
 
 
 
 
 Uitmuntende geluidsisolatie

Naast engineering in BIM ligt er voor Inteco ook een uitdaging in het maximaliseren van de geluidsisolatie én geluidsabsorptie van het klimaatplafond. Geluidsisolerende maatregelen in het plafond werken namelijk negatief op de geluidsabsorptie terwijl er in dit project juist voor beide eigenschappen hoge eisen gelden. Om de isolatiewaarde van het klimaatplafond afzonderlijk en in samenhang met andere voorzieningen feitelijk te onderbouwen, is er in de proefkamer van Peutz een opstelling gebouwd. Het MeandRo Quad Grid klimaatplafond behaalde inclusief verlichtingsarmaturen en luchtroosters een geluidsisolatie van 53 dB en slaagde daarmee met vlag en wimpel. Vanaf deze maand vindt de montage plaats in de nieuwe rechtbank van Amsterdam en uiteraard zullen wij u het resultaat tonen.

(Foto: Marcel Steinbach)

Laatste nieuws

 Orange Climate versterkt positie door overname Inteco

Orange Climate versterkt positie door overname Inteco

Orange Climate, ontwikkelaar en producent van duurzame klimaatsystemen,...

lees verder
Terugblik Tour d'Inteco tweede editie

Terugblik Tour d'Inteco tweede editie

Op 8 september vond de tweede editie van de Tour d'Inteco plaats. Hét...

lees verder
Ontwikkeling vitaliteitsprogramma Inteco

Ontwikkeling vitaliteitsprogramma Inteco

Gisteren heeft onze HR coördinator  Charlotte van Hemert - van Tol...

lees verder