NL EN FR DK

Energiehaag

Energiezuinig koelen èn verwarmen

De Inteco Energiehaag is, in combinatie met een warmtepomp, een interessant energieconcept. De energiehaag, bestaande uit een scherm van strekmetaal waarover glycolvoerende leidingen zijn aangebracht, onttrekt op convectieve wijze warmte uit de buitenlucht en kan 24/7 actief zijn. Hierdoor kan maar liefst 90% van de jaarlijkse warmtebehoefte worden voorzien en door het systeem omkeerbaar uit te voeren kan er met dezelfde warmtepomp ook gekoeld worden. De Energiehaag is daardoor zeer geschikt voor projecten met een duurzame insteek en voor situaties waarbij een warmtepomp met grondsondes niet mogelijk zijn.

Energie-efficient en passend in een duurzaam gebouwconcept
Zonnecollectoren en klassieke energiedaken worden ontworpen om de directe stralingswarmte van de zon te gebruiken. Aangezien het aantal zonneschijnuren in een stookseizoen in Nederland zeer beperkt is, kan met een dergelijke voorziening slechts een zeer beperkte dekking van de warmtebehoefte worden gerealiseerd. In de woningbouw blijkt de uiterste limiet te liggen bij ca. 30%. Dit in tegenstelling tot opbrengst van de Energiehaag met een realisatie van maar liefst 90% van de jaarlijkse warmtebehoefte. Bij de Energiehaag is een oriëntatie op de zon niet nodig; zon of schaduw, dag of nacht, maakt weinig verschil. Door de openheid van het scherm heeft de wind vrij spel, maar ook bij windstil weer vindt de warmtewisseling plaats. Dit systeem werkt dus altijd! Daarnaast kost de omzetting van de energie met de warmtepomp maar weinig energie en dit is 70% spaarzamer dan een conventioneel CV systeem. Hierdoor neemt de CO2 uitstoot aanzienlijk af. Tenslotte zijn er voor dit systeem geen ventilatoren op het dak benodigd en wordt ook hierop energie bespaard.

De oplossing voor situaties wanneer een warmtepomp grondsonde niet mogelijk is
Het systeem biedt een oplossing in gevallen dat er wel behoefte is aan een warmtepomp, in combinatie met de opslag van warmte en koude in de bodem, maar dit niet mogelijk is vanwege regelgeving, bodemgesteldheid of het gebrek aan ruimte in bijvoorbeeld een binnenstedelijke situatie. Met de energiehaag gaan deze beperkingen van tafel doordat de Energiehaag zijn energie haalt uit de buitenlucht.

Passend binnen een architectonisch ontwerp
De oriëntatie van het systeem is vrij en daardoor niet gebonden aan de zuidrichting. Daarnaast kan het systeem worden ingezet als architectonisch element om bijvoorbeeld de installaties op het dak aan het oog te onttrekken. De oppervlakte van het scherm is gerelateerd aan het gebouwoppervlak en bedraagt ongeveer een kwart van de het oppervlak dat nodig is aan klimaatplafonds. Het is ook mogelijk om de Energiehaag uit te voeren als daksysteem en zelfs om deze te integreren in balustrades, gevels en vaste zonwering.

Werking en besparing van de Energiehaag
De omzetting naar een hoger temperatuurniveau van de op deze wijze onttrokken warmte (geschikt voor klimaatplafonds, inductie-units of vloerverwarming) wordt door middel van een warmtepomp gedaan. Door het systeem omkeerbaar uit te voeren kan met dezelfde warmtepomp ook gekoeld worden. De warmtepomp fungeert dan als koelmachine waarbij de uit de leefzone onttrokken warmte door middel van de Energiehaag aan de buitenlucht wordt afgegeven. U kunt het vergelijken met een koelkast waarbij de gekoelde binnenruimte de leefzone voorstelt en de warme radiator aan de achterkant de Energiehaag-elementen. Dit alles gebeurt op een stille manier, want er staan geen ventilatoren op het dak.

De Energiehaag werkt tot een temperatuur van rond het vriespunt. Daaronder loopt het rendement van de warmtepomp zo ver terug dat het efficiënter is om terug te vallen op een andere energiebron. Het systeem levert voor verwarming een besparing van 25 tot 40 procent. Die besparing komt door het ontbreken van ventilatoren. De terugverdientijd ligt op 5 tot 12 jaar, afhankelijk van de uitvoering en regeling van de installatie.

 De eigenschappen en voordelen van de Energiehaag op een rij:

  • Draagt bij aan een beter milieu;
  • Drastische reductie CO2 -uitstoot;
  • Energie besparend;
  • Oriëntatie-vrij;
  • Werkt ook in het donker;
  • Géén ventilatoren;
  • Energie-uitwisseling met de buitenlucht;
  • Uitstekend alternatief voor koude/warmte opslag in bodem;
  • Benadrukt vormgeving van het gebouw;
  • Installaties op het dak nauwelijks zichtbaar.

Gerelateerde producten

Roosters Algemeen

Roosters Algemeen

Lijnroosters en wervelroosters

Klimaatplafonds dragen in hoge mate bij aan het thermische en akoestische comfort. Het comfort en de uitstraling van het klimaatplafond k...

bekijk Roosters Algemeen
Opticlean Roosters

Opticlean Roosters

Niet zichtbaar inblaasrooster

Inteco levert en monteert in samenwerking met Krantz een niet zichtbaar inblaasrooster. Het OPTICLEAN rooster induceert de ruimtelucht bu...

bekijk Opticlean Roosters
Verlichting

Verlichting

Stijlvolle en efficiënte integratieoplossingen

Een klimaatplafond waarin op een uitgekiende wijze innovatieve verlichtingsarmaturen zijn geïntegreerd geeft de thermische en a...

bekijk Verlichting